
January	2013	Education	Provider	Conference	Call	Q	&	A	
	

Q. What is required if we wish to attend the 5-hour rule development workshop? 
A. The first workshop was completed on January 11, 2013.  A second will be announced in the 

near future.  If you wish to be added to the interested party distribution list, send a request 
email to Education@MyFloridaCFO.com.    

 
Q. Will slides from this conference call be posted? 
A. Yes, a video recording of the webinar is available on the Education Central page of our 

website, http://www.myfloridacfo.com/Division/Agents/Licensure/Education.   Look under 
the “Providers of CE & Pre-licensing” header. 

 
Q. Can the 5-hour course be split between compliance periods? 
A. No.  A single 5-hour course will not have the ability to apply to two different 5-hour course 

requirements on multiple cycles.  If a 5-hour course outline runs more than 5 hours, then 
additional approved hours will be categorized as standard hours of the same authority 
applied to the 5-hour course portion.  The additional hours may split between the elective 
requirements of multiple cycles; however, the 5-hour portion will always be applied in 
whole parts. 

 
Q. Does a licensee with a compliance period ending in 2014 need to take the 5-hour course? 
A. If that licensee has a birth month of September or earlier, the answer is no.  If the birth 

month is October or later, the answer is yes. 
 

Q. Is every education provider required to offer a 5-hour course? 
A. No provider is required to offer this course. 

 
Q. Does an existing education provider/instructor need to reapply to teach this 5-hour course? 
A. No.  The department will amend each record internally.  Each provider and instructor will 

be awarded any 5-hour course authority that corresponds to existing approved authorities.    
 

Q. I only teach company adjusters.  Do I need to be concerned about this 5-hour course? 
A. All adjusters are required to take the course; however, as a provider, you are not required 

to offer it. 
 

Q. How many other credit hours are needed for adjusters in addition to the 5-hour course?  
A. Additional hours will vary depending on education and experience.  The majority of 

adjusters will be required to complete 19 additional elective hours in any approved course. 
 

Q. Does the 5-hour course pertain to title agents? 
A. No.  Title agents are exempt from the 5-hour course requirement. 

 
Q. What happens to the extra hours if an agent takes two 5-hour courses during a compliance 

period? 
A. Extra hours will be applied toward standard requirements.  No credit can be granted for 

duplicate courses within three (3) years. 
 

Q. How do I request to be added to the conference call list? 
A. Email your request to Education@MyFloridaCFO.com.  

 
Q. Where can I find the Division of Agent & Agency Services’ newsletter? 
A. Please visit our website at http://www.MyFloridaCFO.com/Division/Agents/Newsletter.   
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Q. Will a degree in Pharmacy, Dentistry, or Nursing be acceptable for instructor approval? 
A. Not at this time.  

 
Q. What is the acceptable list of designations for instructor approval? 
A. The designation must be nationally recognized. Example: CPCU or CLU.  Further 

discussion on this topic is scheduled for the March Education Provider Conference Call. 
 

Q. What is the list of qualifications to be approved as an instructor? 
A. The instructor application must meet two of six qualifications found under Rule 69B-

228.060, Florida Administrative Code.   
 5 years relevant work experience in last 10 years  
 40 hours teaching experience in last 2 years 
 4-year degree or higher in subject matter taught 
 Complete 40 hour training course on instructing adults 
 Nationally recognized designation 
 Member of Florida Bar with 2 years law experience 

 


